Üdvözöllek!

Pfeffermann Judit vagyok két gyermek édesanyja.
Kislányom 5 éves, kisfiam 3 éves.

Használd ki Te is az internet gazdag világát! Hihetetlen világban élünk és én ezt nagyon élvezem!

A lehetőség Neked is ott van a kezedben!






2008. október 9., csütörtök

Babaúszás

Miről is van szó?

A csecsemők természetes közege a víz, mert emlékezteti őket az anyaméhben eltöltött időre. A megfelelő minőségű és hőfokú vízben megnyugszanak, könnyedén lebegnek. Ráadásul még birtokukban van az úgynevezett búvárreflex is, ami azt jelenti, hogy víz alá kerülve az orrukból kifújják a levegőt, és zárják a garatot. Persze ez csak pillanatnyi és rövid ideig tart, de gyakorlással fejleszthető. Igaz, hogy a babák nem tanulnak meg úszni önállóan egyedül, de anyuka vagy az apa segítségével intenzíven mozognak a vízben és az oktató irányításával, élvezik a víz alá merülést is.


Miért jó ez?

Már három hónapos kortól a vízben sokkal intenzívebben mozognak, mint a szárazföldön, és nemcsak a tüdejük, légző izmaik fejlődnek, ezek a babák kiegyensúlyozottabbak, edzettségi szintjük nő, ellenálló képességük fokozódik a fertőzésekkel szemben. Könnyebben tanulnak meg egyéb mozgásformákat is. Ódákat lehetne zengeni a hasznosságáról, amit most nem tennénk meg, inkább javasoljuk, hogy próbálják ki!



Saját tapasztalat:

Flóra is Zsolti is 3 hónapos korukban kerültek először az usziba. Mindegyik a maga tempójáan tanult, nem voltak kötött progtamok, bevett gyakorlatok ige amiket a baba képességeihez mérten adagoltunk.

Hogyan kezdjük?
Nem nyomjuk a gyereket a víz alát!

Vagy egy ún. vezényszavunk a mi példánkban a hoppá! Kis pohár víz, a baba hason fekszik a vízben, a mellkasát fogjuk, hüvelyk és mutatóújjunkkal tartjuk a fejét, és kapja a fejecskére a vizet ami végigcsorog az arcán. Ezt maximum háromszor végezzük el ha tűri, utána játék pancsi és folyamatos locsolgatás baba és mama igényei szerint. Amint látjuk hogy a baba már a vezényszóra reagál, kezdhetjük a merülést. Persze azt sem azonnal, miközben pohárral öntjük a fejére a vizet a babát lehúzzuk a víz alá. Ezt szintén gyakorljuk. Innentől pedig nincs megállj a következő lépés a pohár nélküli merülés, ezt követően van rengeteg gyakorlat amit elvégezhetünk az órákon.

Mindenkinek bátran ajánlom!!!

Egy élmény a nyár, a strand és igazi fürdőzés nem csak a kispancsiban hanem a nagyvízben ahol anyuka és apuka is lubickolhat.
Fél éves korukban egyedül karúszóval „úsztak”! Lányom nem volt három éves és önállóan vissza tudod úszni a medence szélére, „fejeseket” ugrált a nagyok után. Kisfiam mindezt 18 hónapos korában csinálta nővérkéje példáján tanulva csak ő még kissé ügyetlenebbül. Flóra idén októberben tölti a négyet és nyáron teljesen egyedül megtanult a vízen feküdni hanyatt! Mindegy hogy forgolódik, rázza a fejét előre vagy hátra megy, hason vagy háton a víz alatt a szemei nyitva (úszószemüveget használunk), orra „csukva” ugyanis soha nem megy bele a víz.
Kisfiam szintén, ő egy kis zseni volt. Tapasztalt babaúszós anyukaként sokkal hamarabb megtanítottam neki mindent.
Persze két emberesek, mert ha két felé indulnak meg nem tudok ketté szakadni! :)
A legjobb medence ahol van kis padka a medence szélénél. Így a gyerek is és a szülő is meg tud néha pihenni. Medence szélén lehet játszani.
Hajrá kedves szülők! Nézzétek meg a képeket is!

Nincsenek megjegyzések: