Baktériumok
Ezek egész garmadája, veszélyesebbnél veszélyesebb fajtái kerülhetnek a tejbe vagy szaporodhatnak el benne.
Csak néhány a legtöbb bajt okozók közül: Salmonella, E. coli, Staphylococcus, TBC, BLV („bovine leukemia virus”) a szarvasmarha fehérvérűség vírusa (ez az amerikai tehenek 3/4-ében benne van), a sejtfal nélküli paraTB (vagy másnéven MAP „Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis”) vírus, amely a legújabb tanulmányok szerint a „gyógyíthatatlan” (emberi) Crohn-kór okozója (az USA-ban tömegesen fertőz) stb.
A két leghírhedtebb tehénbetegség a BIV („bovine immunodeficiency virus”), ez a „gyógyíthatatlan tehén AIDS”, meg a BSE („bovine spongiform encephalopathy”), ezek terjedését máig is vizsgálják. Ez utóbbi vírus okozta a „kergekórt”.
Az egyetlen dolog, ami a vírusok és az ember között van, az a pasztörizáció (15 másodpercig 72 °C) . Sajnos ez nem nyújt tökéletes védelmet. India az egyetlen nagy tejfogyasztó ország, ahol a Crohn-betegség ismeretlen, mert ők forralják a tejet. De az alább említett IGF-I-gyel szemben a forralás sem jelent teljes védelmet. Angliában a boltok polcairól vett tejek akár 25%-ában is találtak paraTB vírust szezontól függően, Írországban 19%-ában. Azaz a pasztörizáció bizonyíthatóan nem ad kellő védelmet!
A tudósokat rendkívül megdöbbentette egy kanadai, majd egy orosz jelentés, ezekben először mutatták ki az emberi testben a BIV (a „szarvasmarha AIDS”) ellen formálódott antitestecskéket. (A kutatók számos fertőző betegség jelenlétét úgy tudják csak kimutatni, hogy a szervezet bizonyos antitesteket hozott létre ellenük, tehát jelen vannak már.) Elképesztő még rágondolni is, hogy ez a vírus már leküzdötte a fajok közötti lépcsőt.
( Folyt. köv.: Mellrák, prosztatarák )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése