A tejben sok a kalcium = erős csontok?
Ez a tévhit a legerősebb. Sajnos nem igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkezőjét mutatják. Csak összehasonlításul: az emberi tejben van a legkevesebb fehérje, és 4-szer kevesebb kalcium van, mint a tehéntejben, azaz a csecsemőknek csak ennyi kell.
Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma, ahol igen jelentős a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra fogva eltussolná, akkor az országokon belüli vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl. kínai – hongkongi adatok stb.).
Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó idősek körében kb. kétszer annyian szenvedtek medencecsonttörést, mint akik nem fogyasztottak tejtermékeket. Egy még jelentősebb harvardi tanulmány 12 éven át 77 761 nőt vizsgált meg: azoknál, akik napi 3-szor ittak tejet, nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.
Az okok kettős eredetűek. A tejben levő kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetű, felesleges fehérjemennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét, hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat. Egy életen át tartó, többnyire állati eredetű fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épülő táplálkozás lassan „felfalja” a csontokat. Ezzel szemben a növényi eredetű fehérjére építő táplálkozásnál jelentősen erősebb lesz a csontrendszer keménysége. Azaz az első és legfontosabb étkezési lépés: visszafogni vagy megszüntetni az állati eredetű fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amelyek többek között szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkezéséhez is. Tehát az a mondás, hogy a tej hasznos mint fehérjeforrás, így nem igaz. Éppen emiatt (is) káros.
William B. Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti, hogy a kis zsírtartalmú tej (ami még így is jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz) is ártalmas, mert egyrészt a csökkentett méretű molekulák könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek nagyon kevés a B-vitamin-tartalma. Minden ilyen fehérje lebontásánál, a B-vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocisztein felhalmozódásához, ami szívpanaszokhoz vezet.
Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ egyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait („Health & Healing”) szerkeszti, ezt írta:
„...Ha azt akarod, hogy erős csontjaid legyenek, akkor ne igyál tejet... Az a kijelentés, hogy a tej egészséges számodra, összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségek és a teljes őrlésű magok dokumentáltan csökkentik a szívroham, a magas vérnyomás és a rák esélyét, a tejtermékek széles körben hangoztatott egészséges hatása legjobb esetben is erősen megkérdőjelezhető. Valójában a tejtermékek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a csontritkulással, szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allergiákkal és a cukorbetegséggel. A tejtermékek mindennek mondhatók, csak egészségesnek nem.”
(Folyt. köv.: Váladéktermelődés, légúti nehézségek, allergia, bélgörcs )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése